Romana

ÀLEX-ALINE

La història de Barcelona s’expandeix al llarg dels 4.000 anys, des de finals del neolític fins als nostres dies

Els primers habitants van ser els pobles ibers (laietans) cartaginesos, romans, jueus, visigots musulmans i cristians.

El veritable naixement de la ciutat es va produir en l’època romana.

Llegenda sobre l’origen romà de Barcelona
L’origen romà de Barcelona se li atribueix a Hèrcules ( 400 anys abans de la fundació de Roma). Hèrcules fa un viatge pel Mediterrani amb 9 naus i a prop de la costa de Barcelona es perd una nau anomenada Barca Nona (que vol dir la novena barca) Hèrcules troba aquesta nau prop de la muntanya de Montjuïc. Els tripulants de la barca els agrada tant aquell lloc que funden allà la ciutat de Barca Nona.

A partir de l’any 218 a.C  els romans entren a la península ibèrica fins l’any 19 a.C ciutats com Empúries i Roses  (a la Costa Brava) campament base per poder conquerir la resta de la Península Ibèrica. Barcelona en aquells moments no era molt poderosa, la ciutat mes important de la Costa Catalana era Tarraco que també s’anomenava Caesaragusta.

Durant l’imperi d’August se li va posar el nom de Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino que es coneixerà mes tard com a Barcino.

Organització arquitectònica de la ciutat

Es construeix una ciutat emmurallada amb dos carrers principals el Cardus Maximus i Decumanus Maximus i una plaça central anomenada Fòrum, aquesta ciutat es construeix a sobre d’una muntanyeta anomenada Mont Taber on hi vivien els laietans durant el segle II, i es construeixen les termes de les ciutats.
Les ciutats estaven envoltades per muralles, la qual podia tenir diverses fortificacions. La primera muralla de Barcino, era de fabricació senzilla ja que es va començar a construir quan aquesta va ser relativament una colònia al segle I. Tenia poques torres, sol en els angles i portes de la ciutat. Les primeres incursions alamanes i franques a partir del any 25 van fer que es reforces les muralles. Durant el mandat de l’imperi, de Claudio II, Barcino va iniciar la construcció de millors fortificacions en els anys 270 i 300. La nova muralla es va construir sobre la base de les primeres i estava formada per un mur doble de dos metres fins a 8metres en alguns trams, amb espai per al mig que tenia pedra i morte. La muralla constava de 81 torres i uns 18 metres d’altura, la majoria de base rectangular . Les obres van ser una de les mes importants durant el Baix Imperi en la Tarragonença, i va ser una de les principals causes per la que Barcino va començar a competir amb Tarraco.
El fòrum era la plaça principal dedicada a la vida pública i els negocis. Es situava en la intersecció entre el Cardus Maximus i el Decumanus Maximus, aproximadament al centre de la parcel·la emmurallada. En el fòrum es concentrava les construccions dedicades als negocis, la justícia, les termes, etc, i era el lloc on l’autoritat es reunien en la Cúria i la Basílica. Actualment al fòrum equivaldria a la plaça de Sant Jaime.
El temple de Barcino estava dedicat a August, primer emperador i fundador de la Barcino Romana va ser construït poc anys després  de la construcció d’aquesta a principis del segle I d.C . Era un edifici rectangular d’uns 35 metres d’allargada i 17,5 d’amplada. Les columnes eren d’estil coríntic que en el seu punt mitjà hi havia la cella, un habitacle que contenia la imatge i escultura de l’emperador. Les cerimònies es feien en el exterior del temple ( Fòrum). A demés del temple d’August hi havien uns quants temples més.
Dos aqüeductes conduïen l’aigua fins a Barcino. Un d’ells la conduïa des de la muntanya de Collserola i l’altre des de el Besos. Els dos aqüeductes s’unien en la porta decomana  de la ciutat. L’aigua era utilitzada tant per a us domèstic com per els banys públics. Un cop utilitzada una xarxes de canyeries i clavegueres expulsaven l’agua al mar.

S’han trobat mes d’un conjunt de tombes fora de l’àrea murallada tal com era costum. La necropolis mes gran trobada va ser en el Vallès i contenien mes de 70 tombes del segle I del segle II.

Les termes van ser edificades per Lucio Minicio Natal i el seu pare els qui van pagar al cost de l’edificació en el segle II. Lucio es un personatge poc coinegut ja que va ser l’unic Barcelonés que va participar i va guanyar al jocs olímpics a part de ser una de les persones polítiques mes important de la època. 

Sistema de govern


El govern de la ciutat va seguir les formes que l’imperi i la província atorgava a les colònies de la mateixa època, un poder bastant autònom. El municipi tenia jurisdicció sobre la ciutat en si (Urbs) i l’àrea rural que li rodejava ( territorium). Les classes socials a l’antiga Roma es dividien entre, ciutadans, que eren aquells nascuts a  la ciutat o que aconseguien la ciutadania, domiciliats sense ciutadania, gent de pas i esclaus sense drets. Ciutadans i domiciliats pagaven impostos municipals, encara que sols els ciutadans podien demanar càrregs de govern. Solament a partir de l’any 212 amb l’aprovació de la constitutio antoniana de Caracalla, els domicialiats i la resta dels homes lliures de la província podien exergir drets de ciutadania.
La cúria municipal formada per un centenar de membres, era una reunió que tractava tots els aspectes de poder de la ciutat (  politics, administratius, etc ...). La cúria es renovava cada 5 anys, encara que per poder exercir-la es recaria ser n home lliure i tenir matrimoni. Dos representats prescindien la cúria per any i disposaven de poder civil, criminal i militar. Els edils vigilaven els carrers i les institucions públiques. Altres funcionaris elegibles cada 5 anys, s’encarregaven de censurar matrimonis, finaces i cultes ordinaris o imperials d’entre altres activitats.

9 comentaris:

  1. Us heu passat una miqueta amb la informació, però esta molt bé resumida i redactada. Molt bona feina us felicito!!!!!!!!!

    ResponElimina
  2. Ya lo sabemos y en mi opinion cuanta mas informacion mejor

    Alex

    ResponElimina
  3. Esta muy bien, pero faltan imágenes.

    Raquel

    ResponElimina
  4. Nois, com alguns companys us comenten, penso que heu posat massa informació i poca imatge però us haig de felicitar pel bon ritme que vau tenir en realitzar-lo. De seguida us vau posar a treballar i amb una sessió cadascú ja ho teníeu enllestit.

    Mestra TIC

    ResponElimina
  5. Respecte al format: fotos més grans i títols ressaltats faríen més visual el contingut que és complet encara que una mica massa dens. Bona feina de recerca.

    ResponElimina